Werk + Opleiding – van school af, maar niet uitgeleerd!


Onze samenleving verandert in sneltreinvaart, voor iedereen, maar vooral voor werkenden: zowel vakinhoudelijk als binnen de digitale wereld. Van stoom naar stroom, van televisie naar laptop, van telegraaf naar mobieltjes, sociale media en zoom. Het zijn maar fracties van seconden.

Sommige professionals, zoals musici en dansers, vinden het maar heel gewoon om hun hele werkzame leven lessen te blijven volgen om hun niveau te houden en te verhogen. Maar dat is geen vanzelfsprekendheid voor de meeste werkenden.

Het diploma dat je ooit behaalde en waarmee je een goede baan kreeg, gaat zelden met de ontwikkelingen mee in jouw vakgebied. Trouwens, hoe houd jij je vak bij en zorg jij dat je up-to-date blijft?

Sommige beroepen en functies verdwijnen, nieuwe beroepen komen op: webmasters, biologische insectenbestrijding, life style- of vrije tijds-coach, enz. En weet jij wat een “jeugdprofessional” nou precies voor werk doet?

Loopbaanadvies
Loopbaanadvies kan uitkomst brengen. Zeker als je verwacht dat jouw functie op een goed moment gaat vervallen of voor jou niet meer interessant genoeg is. Vraag je eens af, waar het bedrijf waar je werkt, over vijf jaar staat. En als je functie vervalt, is het handig om eens te kijken waarheen dan nu. Sowieso: hoe ga je in je loopbaan om met het verwerven van aanvullende kennis?

Werkgevers kijken graag naar papiertjes. Een aanvullend diploma kan dan net het verschil maken en de keuze op jou laten vallen, als je solliciteert. Veel mensen zijn al met hun mbo-diploma naar het hbo gegaan om een associate degree of een bachelor te halen om zo hun mogelijkheden op een leuke baan aanzienlijk te vergroten.

Wil je iets heel anders gaan doen? Ook dan is een nieuw diploma in de richting waarin je wilt overstappen van groot belang. Vooral als je echt een andere kant op wilt en je daarin nog geen praktische ervaring hebt, is het handig om wel alvast de juiste kennis te verwerven.

Pak je kans
Bezit je (nog) geen beroepsopleiding? Begin bij het begin: ook een EHBO-diploma geeft een meerwaarde ten opzichte van anderen die dat niet hebben. Alles wat jij meer hebt aan kennis, geeft je een voorsprong.

In 2021 kun je gelukkig nog gebruik maken van de fiscale aftrek van je studiekosten. Niet alles is meer aftrekbaar, maar het helpt wel om de kosten voor jezelf te drukken. En ook het DUO-levenlanglerenkrediet is in 2021 nog aan te vragen. De kans is groot dat deze mogelijkheden om de studiekosten laag te houden met ingang van 2022 verdwijnt. Dus als je ooit wilde studeren, wacht niet te lang meer.

Heb je hier vragen over of wil je hier graag over in gesprek? Dat kan! Maak dan een afspraak bij het WerkPlus Café van Kompas.