Werk + Kwaliteit – doen waar je goed in bent


Ben je op zoek naar werk? Of ben je op zoek naar een andere baan? Sta dan eens stil bij de vraag: Waar ben ik nou goed in? Wat zijn mijn kernkwaliteiten? In menig sollicitatiegesprek wordt gevraagd om je “sterke punten”. Dat klinkt makkelijk en de meeste mensen zullen hierop vlot reageren: ik ben heel nauwkeurig, ik kan goed verkopen of ik ben erg “hands-on”. Vaak is dat precies het goede antwoord dat past bij de functie waar je op solliciteert. Dat is ook niet zo gek, de vacaturetekst sprak je tenslotte aan.

Maar zou het misschien handig zijn als je een kwaliteit kan benoemen die echt bij jou past? Een kwaliteit waarover jij iets kunt vertellen, bijvoorbeeld waarom deze bij jou hoort. Als dat zo is, dan kan het zinvol zijn om goed na te denken over wat nou echt jouw kernkwaliteiten zijn.

Dat kan je doen door gebruik te maken van een model. Het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman. Hieronder zie je een voorbeeld. Hier is de kernkwaliteit bescheiden ingevuld.

 

  • Wanneer je te bescheiden bent loop je het risico om onzichtbaar te worden, dit is de valkuil.
  • Het positief tegenovergestelde van onzichtbaar zijn is jezelf profileren/ presenteren; dit is de uitdaging.
  • Mensen die zich te veel presenteren vertonen vaak arrogant gedrag; iets waar bescheiden mensen over het algemeen allergisch voor zijn.
  • Arrogantie “lokt” in dit voorbeeld weer onzichtbaar gedrag uit; de valkuil.

Weet je niet meteen te benoemen wat je kernkwaliteiten zijn? Geen probleem: je herkent vast wel het gedrag van anderen waar je “allergisch” voor bent. Vul dit gedrag in bij het vak Allergie en “loop” het kwadrant tegen de klok in of benoem direct de positief tegenovergestelde kwaliteit.

En om je nog iets verder op weg te helpen staat hieronder een lijst met veel voorkomende mogelijkheden. Door het vinden van je eigen kwaliteiten krijg je meer inzicht in je eigen valkuilen en ook in het gedrag van anderen!

Wil je hier graag een keer over in gesprek? Dat kan: kom dan naar het WerkPlus Café van Kompas. Kijk voor meer informatie op de pagina van WerkPlus Café.