Wereldkeuken Bommelerwaard: een plek waar iedereen zich thuis kan voelen


De Wereldkeuken van Stichting Kompas is een unieke plek in de Bommelerwaard: een gastkok en cursisten koken samen met veel plezier internationale recepten. Na afloop wordt samen gegeten. Het zijn keer op keer mooie ontmoetingen met mensen van verschillende achtergronden. Het is heel bijzonder dat dit elke maand begeleid wordt door een gastkok afkomstig uit een ander land.

De afgelopen jaren stonden er geurige gerechten op tafel uit onder andere Syrië, Turkije, India, Afghanistan, Indonesië, Polen, Cambodja, Sierra Leone, Peru, Thailand en Oekraïne. Sommige koks wonen hier nog maar een paar maanden, anderen al wat langer. Voor iedereen is het spannend om te koken, maar allemaal vinden ze het heel leuk om via het eten iets van hun cultuur te delen. Het draait niet alleen om eten, maar ook om het ontmoeten. Beate Lauf woont sinds vier jaar in Zaltbommel en kookte als cursist in mei voor de eerste keer mee: “Ik geniet van het samenzijn en leer veel bij de Wereldkeuken. Je treft er nieuwe mensen en eenieder heeft zijn eigen verhaal.”

Mensen ontmoeten
Bij elke maaltijd maken cursisten kennis met soms onbekende tradities, ingrediënten en bereidingswijzen. Veel gerechten zijn eeuwenlang door allerlei invloeden vanuit andere landen ontstaan. Supeeya Waikoo komt uit Thailand en is een van de vele enthousiaste gastkoks. “Ik maak hier nieuwe vrienden en voel me daardoor meer thuis. Koken is mijn passie en ik hou van samen eten, omdat het mensen samenbrengt. Thais eten is licht en smaakvol, en het hier introduceren helpt culturele kloven te overbruggen.”

Laagdrempelig
Wie er mee kunnen doen? Iedereen in de Bommelerwaard, ongeacht het land van herkomst. Het is ook een ontmoetingsplaats voor nieuwe inwoners, zoals bijvoorbeeld statushouders. De plek is toegankelijk gemaakt voor mensen met minder geld, zodat iedereen zich welkom voelt. Een bijzondere plaats die bijdraagt aan een rijke en diverse samenleving.

Sri Lankaanse keuken

Wil jij dit ook ervaren? De volgende Wereldkeuken is op 5 en 12 juli: de Sri Lankaanse keuken. Kom je als cursist koken, dan kost het € 15,00 voor twee avonden. Gasten op de tweede avond kunnen genieten van een driegangenmenu en betalen € 12,50. Heb je wat minder te besteden, wees van harte welkom en betaal € 7,50. Data en locaties na de zomervakantie worden via www.kompasbommelerwaard.nl en via de sociale media bekend gemaakt. Aanmelden kan via: wereldkeuken@kompasbommelerwaard.nl.