Wat voeg jij toe aan het bedrijf waar je wil werken?


Solliciteren is meer dan een cv of een digitale presentatie en het verwoorden van jouw motivatie. “Zou jij jezelf aannemen?” is een heel goede vraag om aan jezelf te stellen.

Of je nou via LinkedIn reageert, via banensites of rechtstreeks bij een bedrijf: de kern waarom jij nu de ideale kandidaat bent, is “wat zou jij kunnen toevoegen aan het bedrijf”. Wat “hebben” ze aan je, los van dat je een goede medewerker zou zijn.

Ook al geef je nog zo wervend jouw competenties en ervaring weer, de overtuigende kracht zit in de aanvulling van “wat kan ik voor dat bedrijf betekenen” en “hoe breng ik dat over”.

Dat is een invalshoek die bij sollicitaties niet altijd voldoende aandacht krijgt. En zeker niet altijd te lezen is in vacatureteksten en info op de bedrijfssite. Want de eisen zijn vaak gericht op het juiste papiertje en/of de juiste ervaring. Maar het inzicht over “wat mij nu juist interessant maakt voor het bedrijf”, kan lastig te analyseren zijn.

Kijk eerst kritisch naar de manier hoe jij kijkt naar de eisen van de werkgever en probeer er tussendoor te lezen wat jij daarin zou kunnen toevoegen. Dat betekent dat je je vooral moet inleven in wat het bedrijf, werkgever wil.

Vragen zoals: waar denk jij dat het bedrijf over 5 jaar wil zijn? En wat zou jouw rol daarin kunnen zijn?  Wat heb ik, dat anderen niet altijd hebben?.

Of zoals onderstaande  sollicitant, die het kennelijk erg goed deed:

Pieter is commercieel medewerker en hij is op zoek naar een nieuwe baan. Hij heeft een diploma bouwtechniek en schilderen. Daarnaast heeft hij, een paar jaar geleden, een basis training programmeren gedaan. Door zijn aangeboren puzzelnatuur en interesse in systemen heeft hij voor zijn huidige werkgever het orderverwerkingssysteem flink verbeterd. Hij wil hier graag zijn werk van maken. Deze skills heeft hij verwerkt in zijn motivatiebrief en zijn cv. Hij heeft gesolliciteerd bij een grote verkooporganisatie en start daar binnenkort als junior systeembeheerder

Dit soort aanvullingen in je cv en motivatiebrief kan erg positief werken als je misschien niet helemaal aan de eisen van de vacature voldoet. Je voegt iets toe, waar een bedrijf niet meteen aan dacht toen ze een nieuwe medewerker vroegen. Pieter heeft nu weer een mooie vaste baan en daar ging het om!

Heb je hier vragen over of wil je hier graag over in gesprek? Dat kan! Maak dan een afspraak bij het WerkPlus Café van Kompas.