Taallessen Kerkdriel en Zaltbommel tijdens coronatijd


Niet alles lag stil de afgelopen Caronatijd. Via app, mail en telefoon hadden taalvrijwilligers veel contact met deelnemers, gaven taalopdrachten en vlogs. Maar deze digitale weg was niet voor alle deelnemers even gemakkelijk. Daarom zijn taalvrijwilligers en deelnemers extra blij dat in Zaltbommel en Kerkdriel de taallessen, weliswaar volgens de geldende regels, weer konden starten.

“Ik heb jullie zo gemist, het was een spannende tijd,
ik ben blij iedereen weer te zien en te spreken!”

Tijdens de eerste lessen was er veel uit te wisselen aan ervaringen, zoals het gemis aan sociale contacten, zorgen over kinderen en familieleden, angst voor de ziekte, niet naar buiten durven en natuurlijk het helpen met huiswerk van de kinderen en wat te doen als je kind geen zin heeft? Dus veel informatie en stof voor gesprek en taaloefening!

“Ik kom zeker weer naar de les, ik moet oefenen voor examens.”

Ook de boeken komen weer op tafel en in kleine groepjes gaan deelnemers aan het werk onder begeleiding van enthousiaste taalvrijwilligers. Alles volgens coronaregels: met looproutes, ontsmetten bij het binnenkomen en weggaan, vaste zitplaatsen op 1,5 meter afstand, dus geen handen geven en niet zoenen. Taalvrijwilligers en deelnemers die zich veilig voelen komen, anderen wachten nog even. Je veilig en rustig voelen is een voorwaarde voor Kompas. We zijn blij met de taallessen volgens de Coronaregels, maar de vraag van iedereen blijft: ‘wanneer kan het weer normaal?’

Douaa Assaf, deelneemster taalles in Zaltbommel: “Ik heb iedereen tijdens de online lessen thuis erg gemist. Ik vind het heel fijn dat we nu weer samen kunnen leren bij Kompas. Als je samen bent, leer je meer. Je krijgt meer informatie.”

Taallessen worden momenteel gegeven bij Kompas in Zaltbommel en tijdelijk in het Gebouw Johanna in Kerkdriel, totdat de bibliotheek weer open is voor groepen. Voor Ammerzoden en Brakel worden nog ruimten gezocht voor de taallessen.

Informatie over taallessen
Joke Verkuijlen – 06 44 61 42 37
joke.verkuijlen@kompasbommelerwaard.nl