‘Noodverband’ voor Kompas: beetje subsidie voor coördinator


Stichting Kompas Bommelerwaard krijgt toch subsidie voor een algemeen coördinator. “Helaas is de bijdrage van de gemeenten aanzienlijk minder dan het noodzakelijke bedrag voor coördinatie van de activiteiten”, schrijft voorzitter Heleen van der Heide in een reactie aan de gemeenten.

De welzijnsorganisatie trok in januari aan de bel bij de gemeente. Ook in de politiek werden vragen gesteld over de beslissing van Zaltbommel en Maasdriel om geen subsidie te geven voor een coördinator, die het werk van de tientallen vrijwilligers in goede banen leidt. Subsidie voor dit doel past niet in het gemeentelijke beleid.

Noodverband
Wethouder Adrie Bragt beloofde een ‘noodverband’ en dat is er nu. Kompas krijgt dit jaar geld om de coördinator voor 18 uur per week te betalen. Dat is ‘positief’, erkent Van der Heide, maar het is veel minder dan de 32 uur per week die volgens haar nodig is. Dat kost 60.000 euro per jaar; Kompas heeft nu voor dit jaar 19.750 euro toegezegd gekregen van de gemeenten en 6.250 euro van het Oranjefonds.

Demotiverend
Van der Heide: “Het feit dat de jaarlijkse subsidieaanvragen op dit onderdeel niet gehonoreerd worden werkt demotiverend, is vermoeiend en vormt een afbreukrisico voor de continuïteit en stabiliteit in het werk van Kompas in de Bommelerwaard.”

Gesprek
“Dit besluit geeft nog steeds ernstige zorgen voor de toekomst en de continuïteit van de activiteiten van Kompas. Het bestuur van Kompas vindt het echt de hoogste tijd dat het gesprek met maatschappelijke partners ‘over het (her)positioneren van het welzijnswerk en welzijnsbeleid in de Bommelerwaard’ op korte termijn wordt georganiseerd. Uiteraard werken we daar graag aan mee.”

Geen overlap
Van der Heide voegt er nog aan toe dat de activiteiten van Kompas geen overlap vertonen met andere organisaties. “Een groot gedeelte van het werk van Kompas bestaat immers uit volwassenen-educatie, zoals de vele taalgroepen, en ondersteuning bij emancipatie en (re-)integratie.”

Bron: Het Kontakt