Maite Otaegui: ‘Grenzeloos is de familie die we als buitenlanders hier niet hebben.’
Meer dan vijftig jaar geleden vertrok Maite op 26-jarige leeftijd uit Spanje om haar geliefde achterna te reizen naar Nederland. Hier zette ze haar passie voor lesgeven en het verbinden van mensen voort.
Toen ze hier kwam, begon ze Spaanse lessen te geven aan de kinderen van Spaanse gastarbeiders. “Ik wilde ook een Nederlands diploma halen en mij nog meer verdiepen in de taal”, vertelt Maite. Daarom besloot ze verder te studeren om haar bevoegdheid als docent Spaans te behalen. Niet lang daarna ging ze aan de slag op de Hogeschool Utrecht, waar ze vele jaren met plezier gewerkt heeft. Na haar pensioen werd snel duidelijk dat niks doen niet voor haar is weggelegd. “Ik wilde niet in een zwart gat vallen. Van jongs af aan ben ik altijd bezig. Thuis zitten is niks voor mij.”
In 2005 werd ze lid van het bestuur van het Vrouwencentrum, dat nu bekend staat als Stichting Kompas. In 2007 startte ze daar ook met het geven van Spaanse les aan volwassen. Tot op heden doet ze dit nog met veel plezier. Het bestuur zocht in die tijd een manier om vrouwen van verschillende nationaliteiten samen te brengen. Maite opperde het idee om feesten te organiseren. “Bij lezingen komen vaak alleen mensen die daar uit zichzelf geïnteresseerd in zijn. Feesten trekken meer mensen aan”, aldus Maite. Bij ieder feest werd de aandacht gericht op een continent en een specifieke traditie die daar opvallend wordt gevierd. “De eerste keer lag de nadruk op Afrika, vooral op de traditie rondom de geboorte van een kind. Ik zocht Afrikaanse vrouwen in mijn eigen netwerk en dat van anderen. Zij deelden hun kennis over deze traditie. Het feest dat daarop volgde en werd gevierd volgens de gebruiken van dat specifieke continent,” zegt Maite. Daarna volgde een Latijns-Amerikaanse feest.
Vrouwen van verschillende nationaliteiten kwamen samen en leerden elkaar kennen. De behoefte was groot om contact met elkaar te houden. De Latijns-Amerikaanse vrouwen vroegen naar een ontmoetingsplek. En zo ontstond Grenzeloos bij het Vrouwencentrum voor vrouwen van alle culturen die in de Bommelerwaard wonen. Grenzeloos bestaat al sinds 2007 en Maite organiseert, als oudste van de groep, de wekelijkse bijeenkomsten op elke donderdag van 13.00 tot 15.00 uur bij Kompas. Momenteel zijn er meer dan vijftig vrouwen bij de groep aangesloten met 34 nationaliteiten. “De band is en blijft. We leren enorm veel van elkaar. Je kunt echt op elkaar rekenen. Grenzeloos is de familie die we als buitenlanders hier niet hebben.”, vindt Maite.
Bron: Bommelerwaardgids 17 april 2024 – Quinty van Gijn
(foto: Koen Vandenput)