Leven zonder Letters – tv programma


Vanaf 30 oktober kun je kijken naar het nieuwe TV-programma: Leven zonder Letters. In dit programma biedt Frans Bauer de helpende hand. Twaalf mensen die laaggeletterd zijn, waaronder onze eigen Taalambassadeurs Jose en Tonia, daagt hij uit om hun grootste onzekerheid te lijf te gaan. Hun droom uit te laten komen. Maar vooral om te laten zien dat wanneer je om hulp vraagt er heel veel mogelijk is.

De informatieborden op het station niet goed kunnen lezen en daardoor niet met de trein reizen. Niet kunnen solliciteren, omdat het lastig is om een sollicitatiebrief te schrijven. Voor veel Nederlanders zijn dit soort voorbeelden geen enkel probleem. Maar 1 op de 6 mensen van 16 jaar en ouder kampt met dit soort moeilijkheden, omdat ze laaggeletterd zijn. Zo ook de twaalf mensen die Frans ontmoet in Leven Zonder Letters.

Frans: ”Soms is iets op je lijf geschreven. Niet letterlijk als een tatoeage, maar de impact van laaggeletterdheid draag ik permanent mee door het leven. Hoe vaak ik mijn ouders, die moeizaam konden lezen en schrijven, zag worstelen met gevoelens van schaamte en onvermogen zijn niet op een hand te tellen. Over het maken van een programma rond dit onderwerp, twijfelde ik geen moment en zei ja. Ik hoop dat Leven Zonder Letters een bijdrage levert om het taboe rond laaggeletterdheid te doorbreken en mensen te inspireren een eerste stap te zetten tot verbetering.”

Op maandag 6 november komt Jose op de televisie.

Zie ook het artikel in de Bommelerwaardgids:
Jose Brunselaar uit Rossum te zien in ‘Leven zonder Letters’

Leven Zonder Letters, vanaf maandag 30 oktober om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1