Kook- en eetontmoeting Wereldkeuken Bommelerwaard
Sinds enkele jaren gaat Wereldkeuken Bommelerwaard van Stichting Kompas lokaal “de wereld rond” in de kernen van Maasdriel en Zaltbommel met kookontmoetingen onder begeleiding van gastkoks uit verschillende werelddelen. Zo stonden er al heel wat heerlijke gerechten op tafel uit onder andere Syrië, Turkije, India, Afghanistan, Polen, Cambodja, Sierra Leone, Peru en Oekraïne. Zowel de cursisten als de gasten leren van elkaar en de cultuur van het land waaruit gekookt wordt.
Hoe werkt de Wereldkeuken
De doelstelling van de Wereldkeuken sluit aan bij die van Kompas: zich sterk maken voor het verbinden van inwoners die in de Bommelerwaard wonen en werken, ongeacht het land van herkomst of cultuurverschillen. Elke maand staat een ander land centraal en koken deelnemers twee avonden een maaltijd onder begeleiding van een gastkok, afkomstig uit een ander land. Na het koken wordt er gezamenlijk gegeten. Op de laatste avond kunnen gasten bij de maaltijd aanschuiven.
Katinka van Bekkum is de coördinator, zij vertelt enthousiast: “Samen koken en eten verbindt. Het is een mooi concept om mensen met verschillende culturen te leren kennen. De gastkoks zijn heel blij dat ze hun achtergrond mogen laten zien. Ook zij leren op deze manier onze cultuur en mensen kennen. Ik vind het heel bijzonder dat deze mensen dit willen doen.”
Samen
Voorafgaand aan de kookavond bezoekt de coördinator de gastkok een paar keer. “Zo leren we elkaar kennen en bespreken we de recepten. Aansluitend doen we samen de inkopen, bijvoorbeeld bij de Aziatische supermarkt, slagers en diverse toko’s. Aan de koks merk je dat ze het waarderen dat we moeite doen om te zoeken naar de juiste producten en ingrediënten.”
Tijdens de kookavond leren de deelnemers meer over de cultuur, het land, de geschiedenis, de eetgewoontes, de herkomst van de gerechten, onbekende producten en de smaken uit de landen waar de gastkoks vandaan komen. “Het eten is een weerspiegeling van het land zelf en de cultuur. Wij weten vaak zo weinig van de schoonheid van andere landen en de cultuur daar. Het opent je ogen en je krijgt hierdoor meer waardering.”
Het is niet alleen heel gezellig, maar ook hard werken om in twee uur tijd een heerlijke maaltijd, bestaande uit vier of vijf gerechten, op tafel te krijgen. Katinka vult aan: “Ik geloof in samenwerken, verbinden en lokaal de wereld vergroten. Elke keer weer zie ik aan tafel mooie gesprekken en vriendschappen ontstaan tussen mensen die elkaar niet kennen. Of mensen die elkaar gaan helpen. Keer op keer zijn het geslaagde avonden, waarna iedereen voldaan, en met een volle maag, naar huis gaat.”
Lees meer:
Wereldkeuken Maasdriel
Wereldkeuken Zaltbommel