Kompas viert 10-jarig jubileum met open huis


Stichting Kompas viert het tienjarig bestaan met een open huis op zaterdag 25 november. “Ons ideaal? Een samenleving waar iedereen mee kan doen en gelijke kansen krijgt’, zegt Ans Klein Geltink, algemeen coördinator.

De geschiedenis van Kompas gaat dertig jaar terug, als burgerinitiatief om de eerste Marokkaanse gastarbeiders en hun gezinnen welkom te heten in Zaltbommel en te ondersteunen met taalles en andere activiteiten. Hieruit ontstonden Stichting Multicultureel Zaltbommel en Stichting Vrouwencentrum Zaltbommel.

In 2013 werden deze twee stichtingen samengevoegd tot het huidige Kompas. Inmiddels is Kompas uitgegroeid tot een professionele organisatie, die werkt in zowel de gemeenten Zaltbommel als Maasdriel.

Vrijwilligers
“Dat Kompas is begonnen als een burgerinitiatief zie je nog steeds terug in de grote aantallen vrijwilligers die bij ons actief zijn. We zijn echt geworteld in de Bommelerwaard. Onze vrijwilligers zijn afkomstig uit heel diverse bevolkingsgroepen en herkomstlanden. Wij weten daarom heel goed wat er leeft en welke behoeftes er zijn. Hierdoor kunnen we snel inspelen op wat nodig is en bereiken we ook de verschillende groepen bewoners”, weet algemeen coördinator Klein Geltink.

Een plek voor ontmoeting, (van elkaar) leren, talentontwikkeling en bundeling van krachten, dat is waar Kompas naar eigen zeggen nu alweer tien jaar voor staat. “Je kunt bij ons terecht voor allerlei activiteiten, advies of hulp. Samen kijken we wat jij nodig hebt. Nu en later. En waar nodig doen we dit samen met andere organisaties”, aldus voorzitter Thea Thijssen.

Dagelijks activiteiten
Dagelijks organiseert Kompas activiteiten door de hele Bommelerwaard. Van taalles tot Formulierenbrigade, van huiskamerbijeenkomsten tot de Wereldkeuken. “Ons ideaal? Een samenleving waar iedereen mee kan doen en gelijke kansen krijgt’, zegt Klein Geltink. “Een goede samenwerking met verschillende partners op het gebied van educatie, welzijn en zorg vinden we bij Kompas heel belangrijk. Het overgrote deel van onze activiteiten wordt uitgevoerd door vrijwilligers, inmiddels zijn dat er meer dan honderdvijftig. Al die vrijwilligers zijn we dankbaar voor het delen van hun kennis, kunde, ervaring, enthousiasme en energie. Zonder onze vrijwilligers was er geen Kompas”, vult Thijssen aan. “Omdat we blijven groeien, zijn we altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Dus mensen die interesse hebben, nodigen we graag uit om met ons in gesprek te gaan.”

Om het tienjarig bestaan te vieren is er een Open Huis op zaterdag 25 november van 13:00 tot 16:00 uur, zowel in Zaltbommel als in Kerkdriel. De locaties zijn brede school De Waluwe in Zaltbommel en de bibliotheek van Kerkdriel. In Zaltbommel wordt het open huis officieel geopend door wethouder Karima Bouchtaoui, in Kerkdriel door wethouder Anita Sørensen. Iedereen is van harte welkom om in een feestelijke sfeer met muziek en lekkere hapjes van de Wereldkeuken kennis te maken met de activiteiten en mensen van Stichting Kompas.

Bron: Bommelerwaardgids