Koken met passie en verbinding

Van Syrië naar Nederland

Lara Kalomeh (39) komt uit Syrië en woont nu zeven jaar in Nederland. In die tijd heeft ze de Nederlandse taal goed onder de knie gekregen. Eén van haar grootste passies is koken. Niet alleen Syrische gerechten, maar ook vooral zoetigheden uit andere Arabische landen weet ze met liefde klaar te maken.

In Syrië werkte Lara als gastvrouw in een hotel. Daarnaast deed ze ervaring op in een Italiaanse cafetaria in een klein dorp, waar ze hielp met het maken van pizza’s en ontbijt. Haar familie had een boerderij. Allerlei groenten, vruchten en noten, zoals vijgen en amandelen, groeiden daar. Ze maakten alles zelf met lokale producten en bewaarden het in potten. Lara let graag op goede kwaliteit van de producten. Deze liefde voor de keuken zet ze nu voort in Nederland.

 

Ik leer veel mensen kennen door samen te koken.

 

Vrijwilliger bij de Wereldkeuken
Sinds 2023 is Lara betrokken bij de Wereldkeuken van Kompas. Hier laat ze anderen genieten van haar kookkunsten. Soms is ze gastkok tijdens groepskooksessies. Ook verzorgt ze graag (zoete) hapjes voor evenementen zoals Internationale Vrouwendag en Bevrijdingsdag. Daarnaast maakt ze voor Kompas een enkele keer een speciale lunch voor bijzondere gelegenheden. “Het is fijn om vrijwilliger te zijn bij Kompas. Ik leer veel mensen kennen door samen te koken, zo wordt mijn sociale netwerk groter. Bij Kompas zijn lieve mensen en ik leer ook veel van andere culturen. Ik voel me altijd erg welkom.”

 

Ik hoop dat ik ooit mijn eigen zaak kan beginnen.

 

De droom van Lara
Lara’s liefde voor koken stopt niet bij vrijwilligerswerk in de Wereldkeuken van Kompas. Ze droomt ervan om haar eigen bedrijf te beginnen, waar mensen online eten kunnen bestellen. De Wereldkeuken biedt haar een mooie kans om te oefenen en haar gerechten verder te ontwikkelen. “Het liefst maak ik zoete hapjes voor veel mensen. Ik hoop dat ik ooit mijn eigen zaak kan beginnen, zodat ik mijn passie met nog meer mensen kan delen.” Voor Lara is koken meer dan alleen het bereiden van eten. Het is een manier om contact te maken, mensen samen te brengen en culturen te delen. Met haar talent en enthousiasme blijft Lara bouwen aan haar toekomst. Wie weet kunnen we binnenkort haar gerechten online bestellen.