Solicitatietips


GrowZ heeft als doel om werkzoekenden te inspireren, door met elkaar te fantaseren, van elkaar te leren en elkaar te ontmoeten op weg naar werk.

Een workshop volgen of geven
Naast netwerkbijeenkomsten worden bij GrowZ trainingen, presentaties en workshops gegeven. Dat kan gebeuren door één van de deelnemers, die specifieke deskundigheid heeft op een bepaald gebied, maar ook door een professional uit het werkveld van werving en selectie, HRM, recruitment, coaching of loopbaanbegeleiding. De behoefte van de deelnemers van GrowZ bepaalt welke presentaties, trainingen of workshops worden gegeven. Je kunt hierbij denken aan: haal het beste uit je cv en sollicitatiebrief, herken je kwaliteiten, hoe kun je social media gebruiken om die nieuwe baan te vinden, het voorbereiden op en voeren van een goed sollicitatiegesprek.

Is het probleem dat je geen werk kunt vinden wat bij je past, of dat je overal wordt afgewezen?
In het eerste geval kun je beter eerst goed nadenken over wat bij je past en waar je goed in bent. Hier zijn een aantal beroepenoriëntatietests over te vinden op internet.

In het tweede geval is het goed na te denken over de reden waarom je steeds afgewezen wordt, en op basis daarvan aan een oplossing te werken. Je kunt de bedrijven zelf ook vragen waarom je wordt afgewezen. Soms zijn de banen in jouw beroepssector op dat moment niet voorhanden.

Zou het kunnen liggen aan een sollicitatiebrief? Laat deze eens lezen aan iemand die er enig verstand van heeft of zoek op internet naar goede tips. Zou het kunnen liggen aan de manier waarop je je presenteert? Probeer eens via een rollenspel een sollicitatiegesprek met iemand uit, om te kijken hoe je overkomt en wat je zou kunnen verbeteren.

Misschien mis je diploma’s. Je kunt hogerop komen via een opleiding, cursussen of door eerst ergens stage te lopen.

Bij al dit soort vragen kan het GrowZ-netwerk je aan antwoorden helpen.

Proactief netwerken
Voordat je gaat solliciteren, moet je je oriënteren. Wat wil je en welke baan past bij jou? Zorg dat je antwoord hebt op de 3 vragen:

  • WIE ben ik?
  • WAT wil ik?
  • WAT kan ik?

Pas als je dat weet, kun je gericht gaan zoeken!

  1. Het kost tijd om uit te zoeken wat je precies wilt en kunt: wat zijn je sterke kanten, van wat voor soort werk krijg je energie, wat vind jij belangrijk aan een baan? Dat kun je ook doen met je GrowZ-netwerkcollega’s.
  2. Kijk om je heen naar wat anderen doen, laat de functie zelf even los: welke taken die anderen hebben in hun werk vind je leuk?
  3. Praat met vrienden, familie en netwerkcontacten: wat doen zij voor werk, wat houdt het in? Komt het beeld dat je krijgt overeen met wat je zelf dacht? Wat vinden ze leuk en niet leuk aan hun baan?
  4. Ga naar netwerkbijeenkomsten, bezoek open dagen en ga naar carrièrebeurzen.
  5. Lees een boek over loopbaanplanning.
  6. Vraag hulp aan een loopbaanadviseur als je er zelf niet uitkomt.

En nu? Weet je in welke richting je moet zoeken, dan kun je op zoek naar een vacature! Hoe je dat aanpakt? Neem deel aan een van de netwerkbijeenkomsten en leer alles over het nieuwe solliciteren.