Geslaagde Wereldkeuken in juni


Wereldkeuken Bommelerwaard is een leuke kook & eetontmoeting. Samen worden bijzondere wereldse gerechten gekookt en na afloop wordt al het lekkers gezellig samen gegeten. Het is een ontspannen vrijetijdsbesteding en een mooie manier om andere mensen in je eigen omgeving te leren kennen. Ook leer je meer over de cultuur, het land of geschiedenis en de eetgewoontes en smaken uit andere landen. Op deze manier worden de inwoners in de Bommelerwaard meer met elkaar verbonden.

Als je je aanmeldt als kok, doe je mee aan twee kookavonden, samen met anderen die zich als kok aanmelden. De avond wordt begeleid door een “chefkok” van een ander land, die samen met de coördinator van Kompas (Katinka van Bekkum) recepten uitzoekt voor beide avonden. Voor de tweede avond kunnen zich gasten aanmelden. Dat zijn mensen die zin hebben om eens wat anders te eten dan normaal en het leuk vinden om de tafel en het eten te delen met onbekenden.

Afghaanse keuken in Hedel
Op 13 en 20 juni stond de Afghaanse keuken centraal in Gelre’s End in Hedel. In totaal deden er 10 koks mee en op de tweede avond mochten zij koken voor 39 mensen. Chefkoks in deze keuken waren de Afghaanse Halima en haar volwassen dochter Shayesta, die sinds vorige zomer in Zaltbommel wonen. In twee uur tijd stond er een heerlijke maaltijd op tafel bestaande uit vijf gerechten. De koks en de gasten waren erg enthousiast en de sfeer was erg gezellig en gemoedelijk!

Filipijnse keuken in Zaltbommel
Op 21 en 28 juni werden verschillende recepten uit de Filipijnse keuken gekookt in brede school De Waluwe. Op deze avonden waren er 11 koks. Deze deelnemers werden begeleid door de Filipijnse Darylle. Zij is net 2 maanden als au pair in Zaltbommel en vindt het heel leuk om iets van haar cultuur te laten zien/proeven. Op de Filipijnen zijn twee van haar broers chefkok. De Filipijnse keuken is een mix van traditionele en buitenlandse invloeden van Spanje en de Verenigde Staten, maar ook het buurland China. De gerechten zijn mild. Op de tweede avond werd voor in totaal 35 mensen gekookt. Ook hier stonden in 2 uur tijd maar liefst vijf heerlijke gerechten op tafel.

We kijken terug op gezellige avonden met rijkdom van het eten uit andere culturen, mooie ontmoetingen en leuke gesprekken!

Wereldkeuken in het najaar
Na de zomervakantie gaat de Wereldkeuken weer verder. Welke keukens dan centraal staan, de locaties en de data worden ook dan ook bekend gemaakt. Lees hier meer informatie over: Wereldkeuken Zaltbommel en Wereldkeuken Maasdriel. Of bekijk ter inspiratie onderstaande video:

Vacature vrijwilliger Wereldkeuken
Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk met veel afwisseling? En houd je van koken en eten? Vind je het leuk om mee te denken en bij te dragen aan goed lopende en gezellige bijeenkomsten? Dan zijn we op zoek naar jou! Als vrijwilliger word je lid van de werkgroep Wereldkeuken en zorg je samen met de andere leden en de projectleider voor een mooi maandelijks programma (8 maanden per jaar) en bezorg je veel mensen een leuke, gezellige avond, vol ontmoeting, leren van en met elkaar en niet te vergeten lekker eten uit alle windstreken!

Meer informatie: vacature vrijwilliger Wereldkeuken