Formulieren Brigade schiet te hulp bij vragen over (digitale) formulieren


Soms kom je er zelf gewoon niet uit. De aanvraag van een toeslag, het invullen van een formulier voor het UWV of inloggen met DigiD. De vrijwilligers van de Formulierenbrigade zitten er klaar voor en helpen waar nodig.

Al een aantal jaren kunnen de inwoners van Maasdriel en Zaltbommel met hun ‘formulieren-vragen’ en lastige brieven terecht bij de vrijwilligers van Kompas. Ook Humanitas biedt hulp via het project Thuisadministratie. “Het verschil is dat wij bij incidentele formulieren hulp bieden en Humanitas vaak langdurige hulp geeft”, legt Emma Couperus uit. Zij is coördinator ‘werk en financiën’ bij Kompas en daarnaast vrijwilliger in Zaltbommel. Sonja van de Ven is vrijwilliger in Maasdriel.

“We krijgen veel verschillende hulpvragen”, vertellen de twee vrijwilligers. “Over de energietoeslag bijvoorbeeld of over huur- en zorgtoeslag. Maar ook jongeren, die net 18 zijn geworden en niet weten hoe het werkt met de studiebeurs van DUO als de Kinderbijslag wegvalt.” Soms heeft iemand hulp nodig bij een aanvraag voor de Voedselbank of om te protesteren tegen een onterechte verkeersboete. Het kan van alles zijn.

Potjes
Onlangs werd bekend dat zes op de tien huishoudens in Nederland niet of moeilijk rond kan komen. Gemeentes hebben vaak potjes om deze mensen te helpen, bijvoorbeeld de Bijzondere Bijstand of de ‘MaPa’-bijdrage (Maatschappelijke Participatie) bedoeld om mee te kunnen doen met sport of een andere activiteit.

Soms is het mogelijk om kwijtschelding te krijgen van bijvoorbeeld de BSR (Belasting Samenwerking Rivierenland) zoals afvalstoffen- en zuiveringsheffing. “Veel mensen die daarvoor in aanmerking komen, weten niet hoe ze dat moeten aanpakken”, vertelt Sonja. “Omdat ze de taal niet goed beheersen of omdat ze niet digitaal vaardig zijn.” Sonja is van huis uit fiscalist, dus zeer ervaren met cijfertjes en ingewikkelde formulieren.

Vastlopen
Maar soms vindt ook zij formulieren nodeloos ingewikkeld. “Er zijn instanties waar je een formulier eerst moet downloaden, daarna printen en ondertekenen. Vervolgens moet je het weer inscannen en terugsturen naar de instantie”, verzucht zij. “Als je bedenkt dat veel mensen al hun zaken op hun smartphone doen en niet eens een computer en een printer hebben, dan kun je je voorstellen dat ze daar op vastlopen.”

Bij de Formulieren Brigade blijven de vrijwilliger kalm en rustig. “We hebben geduld, maken een grapje, drinken een kopje thee en geven er een koekje bij”, lacht Emma. “Soms moeten mensen twee tot drie keer terugkomen om het helemaal af te handelen. Maar juist die persoonlijke aandacht is zo belangrijk. We proberen stap voor stap uit te leggen wat we doen en de persoon helemaal mee te nemen in het proces, zodat hij of zij het de volgende keer zelf kan. En als het de volgende keer niet zelf lukt, geen probleem. Dat helpen we gewoon opnieuw.”

De Formulierenbrigade is op dinsdagochtend in de bibliotheek in Kerkdriel of Ammerzoden en op dinsdagmiddag bij Stichting Kompas in Brede school De Waluwe. Een afspraak maken is noodzakelijk. Dat kan via e-mail, appen of bellen: emma.couperus@kompasbommelerwaard.nl of 06-22648732.

Bron en foto: Bommelerwaardgids.nl

Voor het aanvragen van toeslagen (Huur, Zorg, Kinderopvang en Individuele Inkomenstoeslag)  en tegemoetkomingen, waaronder de Bijdrage Maatschappelijke Participatie en voor andere financiële vragen of lastige formulieren. Lees meer: Formulierenbrigade