Een kompas voor nieuwkomers

Sybren Broekmeulen over zijn stage bij Wegwijs Bommelerwaard

“Het voelt heel eigen en vertrouwd,” zegt Sybren Broekmeulen (23) over zijn stage bij Kompas. Als derdejaarsstudent loopt hij schooljaar 2024-2025 32 uur per week stage op de afdeling Wegwijs Bommelerwaard, waar hij statushouders begeleidt. Dit is niet zijn eerste kennismaking met Kompas: eerder liep hij stage bij een taalgroep en in een ander schooljaar liep hij een dag per week mee bij Wegwijs Bommelerwaard.

Vanaf de dag dat een statushouder de sleutels van een woning krijgt, begint de begeleiding. “We gaan samen bij de woning kijken en checken of er spullen moeten worden overgenomen. Daarna volgen praktische zaken zoals water, elektra, internet en verzekeringen.” Voor nieuwkomers zijn dit soort regelzaken vaak overweldigend, mede door de taalbarrière. “Stap voor stap begeleiden we hen,” vertelt Sybren. De begeleiding duurt ongeveer een jaar.

Wat Sybren het mooiste vindt aan zijn werk? “Je ziet mensen groeien en ontwikkelen. Met onze hulp krijgen ze meer rust, kunnen ze inburgeren en een eigen leven opbouwen. Dat is heel waardevol om te mogen begeleiden.” Naast persoonlijke afspraken zijn er inloopspreekuren en groepsbijeenkomsten over praktische zaken zoals het Nederlandse schoolsysteem, DigiD en bankzaken. Ook dit behoort tot de werkzaamheden van Sybren.

Samen sta je sterker
Bij Kompas werkt Sybren niet alleen samen met betaalde collega’s, maar ook met vrijwilligers en externe partijen. “Wegwijsmaatjes worden gekoppeld aan cliënten, vaak gezinnen, om hen te helpen met praktische zaken en bij het ontdekken van hun sociale omgeving, zoals een sportclub of de kerk.” Ook zijn er korte lijntjes met organisaties in Pand9, zoals de Kringloopwinkel, de Voedselbank en het Buurtteam. “Daarnaast verwijzen we intern door naar TaalPlus voor extra oefening van de Nederlandse taal en naar JobGroep voor begeleiding naar werk. Maar ook vertellen we over activiteiten die Kompas organiseert, zoals Fitfestival of Burendag.”

 

Ik krijg veel vrijheid, maar ik mag ook nee zeggen.

 

Leren en grenzen stellen
Sybren is volwaardig lid van het team en mag veel zelfstandig doen. “Ik krijg veel vrijheid, maar ik mag ook nee zeggen. Een belangrijke leerles dit jaar is mijn vrije tijd niet belasten met werk. Afbakenen dus.” Hij geeft presentaties en heeft ook geregeld contact met gemeentes en verzekeraars. “Ik leer hier professioneel veel, maar ook op persoonlijk vlak ben ik gegroeid. Ik ben zelfverzekerder geworden.”

 

Ik voel me als een vis in het water.

 

Er is altijd een oplossing
Voordat hij bij Kompas terechtkwam, wist Sybren niet van het bestaan van de organisatie. “Via via ben ik hier beland, en ik voel me als een vis in het water. Kompas is breed. Ik hoor hier nooit: ‘Dat kunnen we niet.’ Er is altijd een oplossing.” Hij is onder de indruk van het grote aantal vrijwilligers. “Meer dan 160 mensen zetten zich in voor mensen die het nodig hebben. Dat is indrukwekkend. Het is mooi om daar deel van uit te maken. Iedereen staat klaar om anderen te helpen, en dat voelt goed.”