Bij Kompas ligt gelukkig niet alles stil. Vrijwilligers werken gewoon door.


Door het Coronavirus moest ook Stichting Kompas Bommelerwaard per 16 maart alle groepsactiviteiten en samenkomsten stoppen. Maar dat betekende niet dat alles stil lag. Kompas bleef telefonisch en digitaal goed bereikbaar. Inwoners, vrijwilligers en deelnemers werden geïnformeerd met nieuws, tips, informatie en filmpjes van het RIVM, Pharos en de gemeente over Corona en hoe besmetting te voorkomen.

Het was geweldig om te zien hoe de vrijwilligers van Kompas toch manieren vonden om activiteiten in een of andere vorm door te laten gaan en de deelnemers in beeld te houden. Hieronder een impressie van Kompas in Coronatijd.

Hanneke Winterterp – één van de taalvrijwilligers van de dinsdag- en donderdagochtendtaalgroep in Zaltbommel omschrijft het als volgt: “Coronatijd, ongekend gekke tijd. Op donderdag 12 maart zit je nog met alle meiden in de klas om ze Nederlands te leren en vrijdags hoor je dat alles is verboden. Pfff,  wat raar voor iedereen. In de eerste weken ben je allemaal in een soort shock en loopt iedereen met zijn ziel onder de arm. Je mist elkaar, weet niet of iedereen wel gezond is en kan bij niemand langs. Het enige contact met elkaar is op de app die wij als taalgroep gelukkig nog hebben.

Na 3 weken komt Marjan, een van de taalvrijwilligers, op het idee een liedje op de app te zetten zodat iedereen weer eens vrolijk wordt. En dat lukte. Heerlijk  weer even appen met elkaar en meezingen. Dat voelde goed. Daarna plaatste zij liedjes waar iedereen wat Nederlandse woorden van kon leren net als in de les. Dat was een heel leuk begin voor ons allemaal samen.

Twee andere taalvrijwilligers bedachten dat een taalles op afstand ook goed zou zijn. Dus maken Margreet en ik nu iedere dinsdag een leesles met vragen die de deelnemers thuis maken en opsturen via de app. Op donderdag is er dictee, voorgelezen door Margreet. Dit schrijven ze thuis allemaal op, daarna fotograferen en terugsturen op de app. ‘s Avonds krijgen ze dan de tekst en kunnen ze kijken of het goed is gegaan. De leerlingen doen bijna allemaal mee, zijn enthousiast en zo hebben we toch het fijne gevoel dat wij allemaal weer een beetje bij elkaar in de klas zitten. Want missen doen wij elkaar zeker!!”

Ook Laura Kool  en andere taalvrijwilligers hebben regelmatig contact met deelnemers van Taalplus en de Huiskamer in Kerkdriel, hebben boeken uitgedeeld en houden contact met hun groepje voor huiswerk of gewoon even bellen. Sommige deelnemers lukt het om taaloefeningen te doen, gaan stug door en zijn blij met de begeleiding op afstand en nabij. Ontroerend zijn de lieve berichten van deelnemers, hoe blij ze zijn met de contacten, de leuke apps, de app-bloemen over en weer met Moederdag,  maar ook hoe mensen hun familie en elkaar missen.

Wat ook niet stopte waren vragen over formulieren, officiële brieven, het UWV en betalingen. Daarom werkten de vrijwilligers van de Formulierenbrigade gewoon door. Niet op locatie bij Kompas of de bibliotheken in Maasdriel, maar per telefoon en email. De deskundige vrijwilligers stonden op die manier inwoners bij waar mogelijk. Dit ging van een vraag om hulp bij een kapot pinpasje tot inwoners zonder geld, omdat er een uitkering aangevraagd moest worden. Door de goede contacten tussen de Formulierenbrigade en Werkzaak konden deze mensen toch geholpen worden.

Enkele keren was de hulpvraag erg complex omdat er vele zaken speelden. De collega’s van de Formulierenbrigade hielpen elkaar door mee te denken en soms persoonlijk stukken rond te brengen, zoals wanneer een machtiging nodig was. Die werd dan gemaakt en opgestuurd en na ondertekening via een foto teruggestuurd. Over het algemeen dachten gemeente, instanties en Werkzaak goed mee om oplossingen te vinden.

Erica Eykema, initiatiefnemer van de Formulierenbrigade: “Zowel voor als nu in Coronatijd blijkt dat er inwoners zijn die echt niet zelfredzaam zijn met veel verschillende vragen en problemen. Gelukkig vonden ook zij de weg naar de Formulierenbrigade. Juist in deze toch al zo moeilijke periode is het ontzettend belangrijk dat mensen niet extra in de problemen komen. We zijn heel blij dat we vanaf 2 juni weer mensen op afspraak kunnen ontvangen, face-to-face hulp werkt vaak toch beter en makkelijker, zeker bij anderstaligen waarbij er een taalbarrière is. Het is voor hen lastiger om ingewikkelde zaken telefonisch te bespreken. ”

De woensdagavondgroep Creatief vond eveneens manieren om met elkaar in contact te blijven en conversatie en creativiteit te stimuleren. “We hebben af en toe een opdracht via social media gegeven”, vertellen Gerda Meesterman en Caroline Slot: “Maak een eierdopje van materiaal dat je in huis hebt en plaats er een foto van. Doe iets creatiefs met bloemen. De laatste opdracht ging over vogels. Vorig jaar maakten we nestkastjes, een geweldig leuke avond was dat. Veel van de vogelhuisjes zijn in gebruik dit jaar. Naast creaties van kunstige vogels, kregen we ook een foto van een huisje waarin hard gewerkt werd aan een nest.

Het was fijn om in contact te blijven met elkaar, maar het kan niet op tegen fysiek bij elkaar zijn: in een ongedwongen sfeer creatief bezig zijn en tegelijkertijd met elkaar praten en lachen. Wat een fantastisch nieuws dat daar weer mogelijkheden voor zijn. We kijken er naar uit!”

Vanaf 2 juni as. hoopt Kompas weer een deel van haar activiteiten op te starten vanuit de Kompasruimte in de brede school De Waluwe, met in achtneming van de RIVM-maatregelen. In Kerkdriel en andere kernen is er overleg over geschikte ruimte voor de activiteiten.