Begeleiding Statushouders

Als statushouders vanuit de vluchtelingenopvang naar een eigen woning verhuizen, komt er veel op ze af: verhuizen naar een onbekende plaats, er moet ontzettend veel geregeld worden en ze moeten zo snel mogelijk de taal leren en inburgeren.

Kompas staat deze nieuwe inwoners vanaf dag één bij. We helpen hen met alle regelzaken. Van energiecontract tot zorgverzekering, van huurtoeslag tot aanmelding op school van de kinderen. Daarnaast zorgen we ervoor dat de statushouder snel de weg vindt in zijn/haar leefomgeving en zich zoveel mogelijk zelfstandig kan redden.

Ons uitgangspunt daarbij is dat wij naast de statushouder staan, zodat deze zelf de regie kan houden en dat we doen wat nodig is: maatwerk dus!

Samenwerking
Bovenstaande doen we uiteraard niet alleen. We werken heel nauw samen met de inburgeringsconsulenten van de gemeentes Maasdriel en Zaltbommel. De eerste ontmoeting in de nieuwe woning van de statushouder doen we bijvoorbeeld gezamenlijk. Zo is meteen duidelijk dat we het samen doen én wie wat doet. Daarnaast werken we regelmatig samen op dezelfde locatie en voeren we periodiek overleg over verbetering van de dienstverlening en bespreken we de voortgang en eventuele knelpunten van individuele casussen.
Ook zijn er diverse andere partijen betrokken. Dat verschilt per situatie. Denk aan de buurtteams op het gebied van zorg, de bibliotheken, scholen, huisartsen, de voetbalclub, noem maar op.

Wie doet wat?

Gemeentes
Onze collega’s van de gemeente regelen aan het begin de uitkering en aanverwante gemeentelijke zaken en voeren de regie over alles wat met inburgering te maken heeft. Er zijn drie inburgeringsconsulenten werkzaam voor de gemeentes Zaltbommel en Maasdriel.

Kompas
Er zijn twee wegwijs coaches werkzaam bij Kompas, Farah en Hakima. Zij voeren de regie over wat er naast de inburgering speelt in een huishouden. Zij zorgen ook voor een passende match met vrijwilligers en houden nauw contact met hen over alles wat er speelt. Op dit moment zijn er ongeveer tien wegwijsmaatjes als vrijwilliger actief, we zijn nog op zoek naar meer! Lees hier de vacature.

De intensieve begeleiding duurt één jaar. Daarna kunnen statushouders met al hun vragen terecht op één van onze spreekuren:

  • Zaltbommel: maandag van 13.00 – 15.00 uur in Lokaal 2, Pand 9
  • Kerkdriel: dinsdag van 13.00 – 15.00 uur op het Adviesplein in De Leyenstein
  • Hedel: woensdag van 13.00 tot 15.00 uur. Op afspraak. Neem contact op met Hakima Makhloufi via 06-16 16 34 29

Vragen en meer informatie
Voor vragen en/of meer informatie kunt u terecht bij de inburgeringsconsulenten van de gemeenten of bij Hanneke Wit van Stichting Kompas.

Stichting Kompas Bommelerwaard
Hanneke Wit, Projectleider Wegwijs Bommelerwaard
06-83 48 72 70 / wegwijs@kompasbommelerwaard.nl

Inburgeringsconsulenten
Gemeente Maasdriel en Zaltbommel
14 01 48 / inburgering@maasdriel.nl
www.maasdriel.nl / www.zaltbommel.nl