Begeleiding Statushouders

Maatschappelijk begeleiding Statushouders

Vanaf 1 januari 2024 is Kompas verantwoordelijk voor de gehele maatschappelijke begeleiding van Statushouders die vanaf die datum nieuw in de Bommelerwaard komen wonen.

Als statushouders vanuit de opvang naar een eigen woning verhuizen, komt er veel op ze af: verhuizen naar een onbekende plaats, er moet ontzettend veel geregeld worden en ze moeten zo snel mogelijk de taal leren en inburgeren.

Kompas staat nieuwe inwoners nu vanaf dag één bij. We helpen hen met alle regelzaken. Van energiecontract tot zorgverzekering, van huurtoeslag tot aanmelding op school van de kinderen. Daarnaast zorgen we ervoor dat de statushouder snel de weg vindt in zijn/haar leefomgeving en zich zoveel mogelijk zelfstandig kan redden.

Ons uitgangspunt daarbij is dat wij naast de statushouder staan, zodat deze zelf de regie kan houden en dat we doen wat nodig is: maatwerk dus!

Samen
Bovenstaande doen we uiteraard niet alleen. We werken heel nauw samen met de inburgeringsconsulenten van de gemeentes Maasdriel en Zaltbommel. De eerste ontmoeting in de nieuwe woning van de statushouder doen we bijvoorbeeld gezamenlijk. Zo is meteen duidelijk dat we het samen doen én wie wat doet. Daarnaast werken we regelmatig samen op dezelfde locatie en voeren we periodiek overleg over verbetering van de dienstverlening en bespreken we de voortgang en eventuele knelpunten van individuele casussen.
Ook zijn er diverse andere partijen betrokken. Dat verschilt per situatie. Denk aan de buurtteams en gebiedsteams op het gebied van zorg, de bibliotheken, scholen, huisartsen, de voetbalclub, noem maar op.

Wie doet wat?

Gemeentes
Onze collega’s van de gemeente regelen aan het begin de uitkering en aanverwante gemeentelijke zaken en voeren de regie over alles wat met inburgering te maken heeft. Er zijn drie inburgeringsconsulenten werkzaam voor de gemeentes Zaltbommel en Maasdriel: Marion, Rushan en Mouchette.

Kompas
Er zijn twee wegwijs coaches werkzaam bij Kompas, Farah en Hakima (zie foto). Zij voeren de regie over wat er naast de inburgering speelt in een huishouden. Zij zorgen ook voor een passende match met vrijwilligers en houden nauw contact met hen over alles wat er speelt. Op dit moment zijn er ongeveer tien wegwijsmaatjes als vrijwilliger actief, we zijn nog op zoek naar meer! Lees hier de vacature.

Statushouders worden het eerste jaar intensief begeleid door een wegwijs coach en één of meerdere vrijwillige wegwijsmaatjes. Maar ook kunnen taalmaatjes of jobmaatjes gekoppeld worden.

Alle andere statushouders kunnen met al hun vragen terecht op één van onze spreekuren:

  • Maandagmiddag van 13.00 – 15.00 uur in Lokaal 2, Pand 9 in Zaltbommel
  • Dinsdag van 13.00 – 15.00 uur op het Adviesplein in De Leyenstein in Kerkdriel
  • Woensdag van 13.00 – 15.00 uur op het Adviesplein in Gelre’s End in Hedel

Vragen en meer informatie
Binnenkort volgt hier meer informatie over de routekaart voor inburgeraars. Voor vragen en/of meer informatie kunt u terecht bij de inburgeringsconsulenten van de gemeenten of bij Hanneke Wit van Stichting Kompas.

Stichting Kompas Bommelerwaard
Hanneke Wit, Projectleider Wegwijs Bommelerwaard
06-83 48 72 70 / wegwijs@kompasbommelerwaard.nl

Gemeente Maasdriel
Inburgeringsconsulenten
14 01 48 / info@maasdriel.nl
www.maasdriel.nl

Gemeente Zaltbommel
Inburgeringsconsulenten
14 01 48 / info@zaltbommel.nl
www.zaltbommel.nl