10 jaar Kompas – een terugblik op een geslaagde dag


Op zaterdag 25 november vierde Kompas het 10-jarig bestaan met een Open Huis op twee locaties: in de bibliotheek van Kerkdriel en in brede school De Waluwe in Zaltbommel. De feestelijke middag werd in Zaltbommel officieel geopend door wethouder Karima Bouchtaoui en Thea Thijssen (voorzitter Stichting Kompas) en in Kerkdriel door wethouder Anita Sørensen en Ans Klein Geltink (algemeen coördinator Stichting Kompas).

Wat was het een prachtige dag!

Zaltbommel
Er werd teruggeblikt op de afgelopen tien jaar, of eigenlijk 30 jaar. Toen al was het een burgerinitiatief in Zaltbommel, om arbeidsmigranten – gastarbeiders destijds – wegwijs te maken, met taallessen, voorlichting en activiteiten voor meisjes en vrouwen. Hieruit ontstonden Multicultureel Zaltbommel en Vrouwencentrum Zaltbommel. In 2013 is het samengegaan tot Stichting Kompas.

De start als burgerinitiatief laat de kracht van de gemeenschap zien, wat er gebeurt als mensen naar elkaar omkijken. Het laat ook het belang zien van een organisatie als Kompas. Het vormt het cement van de samenleving.

En is heel belangrijk om te zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving.

Maasdriel
Inwoners uit Maasdriel waren altijd welkom bij de activiteiten in Zaltbommel, maar in 2016 gaven inwoners in Kerkdriel aan dat er behoefte was om ook in de gemeente Maasdriel activiteiten te organiseren. Gericht op ontmoeting tussen oorspronkelijke Drielenaren en nieuwe inwoners en op bredere ondersteuning van deze nieuwkomers. Daaruit zijn toen de taallessen voortgekomen. En sindsdien zijn daar een heleboel andere activiteiten bij gekomen.

Bommelerwaard
Door de jaren heen is een groot deel van de inwoners van de Bommelerwaard op enige manier bij Kompas betrokken geweest. Als deelnemer bij activiteiten, als vrijwillig of allebei. En gezien de blijvende groei voorzien we nog steeds in een behoefte. Ook heel mooi om te zien dat het nog altijd begint bij inwoners die vinden dat ze iets moeten doen, om een ander te helpen, om de wereld mooier en eerlijker te maken.

Eén vrijwilliger werd extra in het zonnetje gezet: degene die er bij was vanaf het allereerste begin en stuwende kracht is geweest in waar we nu staan als Kompas: Joke Verkuijlen.

Orange the World
Ook werd door beide wethouders de campagne van Orange the World geopend: de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook hier een woord van dank aan Joke: dankzij haar inspanningen staat deze campagne de laatste jaren ook bij de gemeente op de agenda.

In 2023 is het thema van de campagne in Nederland “Veilig, overal en altijd”. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide.

Woord van dank
We blikken terug op een hele prachtige en gezellige dag. Naast de mooie woorden werd er  genetwerkt, gezongen, gedanst en lekker gegeten. Ook werd rondgekeken bij de activiteiten van Kompas. Daarnaast was er voldoende gelegenheid voor het bijpraten met oude mensen en het ontmoeten van nieuwe mensen.

We bedanken iedereen voor hun aanwezigheid en bijdrage!